Responsive image

Αγορά Μεταχειρισμένου Κινητού: Τι πρέπει να προσέξετε!

πριν 2 χρόνια

Στην εποχή που τα κινητά δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια αλλά ανάγκη, μία καλή ιδέα είναι η αγορά μεταχειρισμένου κινητού, αν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με λιγότερα χρήματα. Αν δε γνωρίζετε τα "κόλπα" για μία σωστή αγορά μεταχειρισμένου κινητού, εμπιστευτείτε τον "Guru" και μάθετε περισσότερα παρακάτω.

Εξωτερικός έλεγχος

Φυσικά το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι σε τι κατάσταση βρίσκεται εξωτερικά το κινητό. Η οθόνη του, που είναι και το ακριβότερο ανταλλακτικό, αν είναι γρατζουνισμένη, σπασμένη ή και ελάχιστα ξεκολλημένη από το πλαίσιο, μπορεί να σημαίνει ότι θέλει επισκευή. Επίσης καλό είναι να δείτε ότι ο φωτισμός της αυξομειώνεται κανονικά με την χειροκίνητη επιλογή και να ελέγξετε προσεκτικά ότι δεν έχει θαμπά σημεία ή χαλασμένα pixel. Τέλος, στο πλαίσιο περιμετρικά του κινητού, καλό είναι να προσέξετε τυχόν ρωγμές ή χοντρά σημάδια, διότι μπορεί να σημαίνει σκληρή πτώση στο παρελθόν.

Έλεγχος ΙΜΕΙ κινητού

Για να ελέγξετε το 15ψήφιο αριθμό ΙΜΕΙ του κινητού θα πρέπει να πληκτρολογήσετε *#06# σαν να καλούσατε τηλέφωνο. Αν ο κάτοχος έχει την απόδειξη αγοράς μαζί του, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι πρόκειται για το ίδιο κινητό. Για δεύτερη επιβεβαίωση, καλό είναι να μπείτε στο site IMEI.info το οποίο έχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων κινητών παγκοσμίως. Εκεί θα εισάγετε το ΙΜΕΙ στο πεδίο που ζητάει και θα δείτε αν το κινητό αυτό είναι όντως αυτό το μοντέλο. Αν σαν αποτέλεσμα βγει άλλο κινητό ή τίποτα, καλό θα είναι να συνεχίσετε τους ελέγχους διότι κυκλοφορούν Κινέζικα κινητά "κλώνοι" με ψεύτικα ΙΜΕΙ, ή μπορεί να έχει αλλαχτεί το αυθεντικό ΙΜΕΙ του κινητού σε περίπτωση που είναι κλεμμένο.

Επίσης αν δε βγαίνει καθόλου το ΙΜΕΙ ή εμφανίζεται κενό, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη πλακέτα του κινητού ή το λογισμικό του, με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να συνδεθείτε σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Έλεγχος δικτύου και "Μαύρη Λίστα"

Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε κάρτα SIM και να πραγματοποιήσετε μία κλήση, διότι το ότι ανοίγει το κινητό και μπαίνει στο μενού, δε σημαίνει ότι θα λειτουργεί και σαν κινητό τηλέφωνο, ακόμα και αν το δείτε να συνδέεται στο Internet μέσω WiFi. Αν δε μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, όπως βλάβη στη πλακέτα. Επίσης είναι πολύ πιθανό το ΙΜΕΙ του κινητού να είναι στη Μαύρη Λίστα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) αν έχει κλαπεί ή χαθεί, και έτσι να απαγορεύεται η πρόσβασή του στα Ελληνικά δίκτυα. 
Τέλος, θα μπορούσε να είναι κλειδωμένο σε πάροχο του εξωτερικού (Sprint Αμερικής, T-Mobile Αυστρία κτλ) με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο σε εκείνο το πάροχο, εκτός αν ξεκλειδωθεί με επιπλέον κόστος.

Καλό θα ήταν επίσης να μην έχει συνδεδεμένο κάποιο λογαριασμό Google στα Android ή iCloud στη περίπτωση του iPhone. Αν έχει μπορείτε να αποσυνδεθείτε εκείνη τη στιγμή με τα στοιχεία του κατόχου και να συνδεθείτε με τα δικά σας, ειδάλλως μετά από ένα μικρό διάστημα είναι πολύ πιθανό να κλειδώσει.

Για να ελέγξετε αν το ΙΜΕΙ είναι όντως μπλοκαρισμένο στην Ελλάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ελέγχου της Tech Guru για επιβεβαίωση, με το ελάχιστο κόστος των 5 ευρώ.

Πτώση σε νερό

Δεν υπάρχει χειρότερη βλάβη από τη πτώση του κινητού σε νερό. Καλό είναι να κάνετε ένα οπτικό έλεγχο, πριν το αγοράσετε. Αρχικά κοιτάζοντας την οθόνη σε λευκό φόντο, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε στο πίσω μέρος να αχνοφαίνονται σημάδια σαν "σύννεφα" τα οποία υποδεικνύουν νερό.

Έπειτα σε όλα τα κινητά πλέον υπάρχουν εσωτερικά 1-3 ειδικά μικρά τετράγωνα αυτοκόλλητα που λειτουργούν ως "δείκτες υγρασίας", τα οποία γίνονται κόκκινα όταν έρθουν σε επαφή με το νερό. Αυτοί οι δείκτες βρίσκονται πίσω από το κάλυμμα της μπαταρίας. Μπορούν να ελεγχθούν εύκολα σε κινητά με αφαιρούμενη μπαταρία, αλλιώς στα κινητά κλειστού τύπου θα πρέπει να ελεγχθούν από τεχνικό. 

Αγορά από εξωτερικό

Πολλές φορές συναντάμε μεταχειρισμένα κινητά στο εξωτερικό ή σε σχετικά site του εξωτερικού στη μισή τιμή από την Ελλάδα. Μήπως όμως κάποιες φορές υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό; Διαβάστε "Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά κινητού από το εξωτερικό".

Έλεγχος περιφερειακών

 Για να αποφύγετε τυχόν εκπλήξεις, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε τα περιφερειακά του κινητού όπως:

  • Αν το WiFi βρίσκει δίκτυα και συνδέεται κανονικά.
  • Ελέγξτε αν κατά την ώρα μιας κλήσης ακούτε με το ακουστικό, με την ανοιχτή ακρόαση και με τη χρήση Hands-Free και έπειτα αν σας ακούνε. Επίσης δείτε αν η οθόνη σβήνει μόλις πλησιάσετε το κινητό στο αυτί σας για να μιλήσετε.
  • Αν δουλεύει η δόνηση και όλα τα κουμπιά του κινητού
  • Αν οι κάμερες του κινητού λειτουργούν κανονικά και εστιάζουν σωστά σε "καθαρό πεδίο"
  • Αν φορτίζει κανονικά

Αν ο κάτοχος έχει υπομονή, μπορείτε να ψάξετε να βρείτε στο Google το "μυστικό μενού" ελέγχου κινητού που έχει η συσκευή σας, προκειμένου να ελέγξετε εύκολα όλα τα περιφερειακά. Για παράδειγμα στα περισσότερα Samsung, πληκτρολογώντας *#0*# εμφανίζεται το μενού ελέγχου/Service για δοκιμές.

Προσοχή στα κινητά "Κλώνους"

θα πρέπει να προσέξετε μη πέσετε θύμα απάτης και αγοράσετε ένα κινητό απομίμηση το οποίο μοιάζει πολύ στο αυθεντικό. Λεπτομέρειες για το πως να τα ξεχωρίσετε, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο μας "Πως να ξεχωρίσετε ένα ψεύτικο κινητό απομίμηση!"

Πηγή